Tonåring och högkänslig
- om att vara tonåring med högkänsligt personlighetsdrag
Både tonåringar och föräldrar är varmt välkomna - kostnadsfritt, online.
Reflekterande samtal med en tonåring och hennes mamma
Du är inte annorlunda, du är inte ensam - även om det ofta känns så
Vid denna digitala träff tar initiativtagarna med dig in i världen som tonåring och högkänslig.
Följande områden kommer att beröras:
- Kort om hjärnan och högkänslighet
- Högkänslighet och en dag i tonårslivet: före skolan, i skolan, efter skolan
- Utmaningar och möjligheter med HSP
- Tips och verktyg
Greta 15 år och mamma Anna delar också med sig av erfarenheter och tankar. Hur upptäckte de att Greta är högkänslig? Vilka utmaningar och möjligheter möter de i vardagen? Har de några tips och råd?
Med den digitala träffen (välj ett av två datum) hoppas initiativtagarna att tonåringar runt om i landet ska närma sig och reflektera över sin egen högkänslighet. Förhoppningen är att deltagarna känner ”Jag är inte annorlunda. Jag är inte ensam. Det här är jag. Jag har de här egenskaperna - och jag delar dem med många andra.”
Föräldrar är också varmt välkomna att lyssna in, med eller utan sin tonåring.
Kanske känner du någon eller några som skulle uppskatta att vara med på träffen? Tipsa gärna! Träffen är gratis och öppen för alla.
Hur går den digitala träffen till?
Vi träffas via zoom. Inga deltagare kommer att behöva presentera sig, prata eller synas på bild. Frågor ställs skriftligt via chatten och tas emot av moderatorn, som i sin tur förmedlar dem vidare till föredragshållarna anonymt.
Träffen kommer att spelas in för att du som inte kan något av de aktuella datumen ska kunna se träffen i efterhand. Mikrofonerna kommer vara avstängda och samtliga deltagares namn kommer vara dolda i inspelningen. Du behöver anmäla dig för att kunna få inspelningen i efterhand.
Är du tonåring och bor, eller går i skolan, i Nacka/Stockholm?
Håll utkik! Till hösten kommer vi att starta en grupp för högkänsliga tonåringar i Nacka. Vi träffas irl och pratar om livet som tonåring och högkänslig, vi lär mer om högkänsligheten och dess utmaningar och möjligheter. Följ oss på instagram: hsptonar så får du veta mer. Datum för träffarna är preliminärt 19/9, 3/10 och 17/10.
Om initiativtagarna:
Initiativtagare till den digitala träffen är Malin Svensson, Jenny Ståhl Lindström och Anna Martinsson - själva högkänsliga. Med är också Annas dotter Greta, 15 år.
Greta Martinsson, ska börja åk 9 i idrottsklass på Eklidens skola i Nacka till hösten. Hon älskar sin hund Skrållan, att hänga med sin nyvunna bästa kompis Bella och att åka snowboard och galna karuseller. Hon tycker om att prata och få uppmärksamhet när hon är hemma, men bland jämnåriga i skolan tycker hon att det är jobbigt.
Greta:”Ibland är det sjukt jobbigt att vara högkänslig. Och ibland förstår jag att jag har saker som jag kan vara stolt över. Jag tycker inte om ordet ”högkänslig”. Det är som att vi är svaga. Jag vill hitta ett annat ord.”
Anna Martinsson, 50 år från Hudiksvall i Hälsingland. Numera bosatt i Nacka med man, två barn och hund. Älskar människor, att dansa och att vara i början av projekt och initiativ när kreativiteten flödar. Har många års erfarenhet av barn och ungdomar som lärarvikarie, fotbollstränare och dansledare. Egenföretagare med magisterexamen i ekonomi och marknadsföring i botten och är även utbildad Tränings- & hälsoinspiratör samt Holistisk Coach.
Anna: ”Det var först i vuxen ålder jag fick veta vad HSP är - och vad det innebär. Det förklarade så mycket! Nu har jag lärt mig om mina utmaningar och möjligheter - och jag hittar nya högkänsliga vänner överallt. Att prata om högkänslighet är en passion och min mission!”
Jenny Ståhl Lindström, 40 år i sommar, born and raised i Stockholm, bor nu i Tyresö. Har jobbat inom ideella sektorn för ungdomar med psykisk ohälsa i 13 år. Var med och grundande stödorganisationen Tilia och är van med stödsamtal, skapa lägerverksamhet och gruppaktiviteter och driva utvecklings- och påverkansarbete med och för ungas psykiska hälsa. Har en kandidat i Folkhälsovetenskap och kompletterande utbildningar som massageterapeut, yogainstruktör samt Holistisk coach.
Jenny: ”Jag är HSP och har med åren förstått vilken styrka det är för mig!”
Malin Svensson, är 33 år och uppvuxen i Västervik, numera boende i Stockholm. Har varit samtalsledare för 15-åriga tjejer i projektet "Ellen och Allan" inom Rädda Barnen. Hon har även erfarenhet av att möta ungdomar i svåra lägen i livet, som handledare för ungdomar som flytt till Sverige, som familjehemskonsulent och lärarassistent för nyanlända barn. Har en kandidat i sociologi och är även Holistisk coach och yinyoga-instruktör.
Malin: ”Min högkänslighet har hjälpt mig att fånga upp subtila känslor i samtliga sammanhang.”
Datum och tid - välj ett av följande två kostnadsfria tillfällen
Söndag 21 maj kl. 19.00-20.00. Anmäl dig här eller via hsptonar@gmail.com
Torsdag 8 juni kl 19.00-20.00. Anmäl dig längre ner på sidan eller via hsptonar@gmail.com.
Anmälan
- Det är en öppen föreläsning - du behöver inte vara medlem.
- Anmäl dig redan idag, i första hand via ditt konto här på föreningens hemsida, i andra hand via mejl: hsptonar@gmail.com.
- Antalet platser är begränsat, pga Sfh:s Zoom-licens. Efteranmälningar tas emot i mån av tid och plats.
- Samma dag som träffen, skickas det ut ett mejl med länken till zoom-mötet.
Frågor i förväg
Det går bra att ställa frågor i förväg via mejl: hsptonar@gmail.com
Skriv vilket datum du planerar vara med.
Du kan också ställa din fråga via vårt insta: hsptonar.
Det finns också möjlighet att skriva frågor i den i övrigt stängda chatten under tiden träffen pågår.
VÄLKOMNA!
HUR BOKAR JAG?
Du behöver ett konto för att kunna göra en bokning, antingen ett (betalt) medlems- eller ett kostnadsfritt deltagarkonto. Eller så kan du mejla till hsptonar@gmail.com
Är ni två eller fler personer som ska vara med och tittar från samma dator, mobil eller platta räcker det att en av er anmäler sig.
Har du ett konto redan loggar du in längre ner på sidan med ditt användarnamn och lösenord. Kontakta oss om du har problem med inloggningen. Begär du ett nytt lösenord, observera att du behöver kryssa i en ruta för att godkänna villkoren.
Har du redan ett deltagarkonto kan du ändra det till ett medlemskonto.
Klicka här för att skapa ett nytt konto. Välj Deltagarkonto om du inte önskar bli medlem. Om du väljer Medlemskonto blir du betalande medlem och får rabatt på föreläsningar samt tillgång till våra medlemsträffar, studiecirklar, informationsbrev och medlemsförmåner, förutom att du stödjer vårt viktiga arbete med att sprida information om högkänslighet.
Medlemsavgiften är för närvarande 260 kr per kalenderår för enskild medlem, och 360 kr för familjemedlem (på samma adress). Är du med på fler än två digitala föreläsningar under året har du tjänat in medlemsavgiften.
PRAKTISKT OM INSPELNINGEN
Träffen kommer att spelas in, och du som är anmäld kommer att få en länk till inspelningen ungefär en vecka efter träffen. Du kommer efter det kunna titta på inspelningen under en vecka från att mejlet skickas ut. Vi har tyvärr inte möjlighet att förlänga tiden.
Eftersom träffen spelas in är det viktigt att du har din mikrofon avstängd under föreläsningen. Du väljer själv om du vill ha din kamera av. Bara den som pratar eller hörs, kommer synas i inspelningen. Det är trevligt om du har ditt namn synligt, det kommer inte komma med på inspelningen.
Du kommer att kunna chatta med representanter från Sfh, men inte övriga deltagare eller föreläsaren. Du kan ställa frågor när som helst under träffen i chatten, som sedan besvaras i mån av tid. Frågorna läses upp anonymt.
Detaljer
När |
|
Var | ONLINE: ZOOM |
Aktivitet startar | torsdag 8 jun 2023 (v. 23) |
Aktivitet slutar | torsdag 8 jun 2023 (v. 23) |
Kostnad |
|
Bokning | Öppen |
Platser | 90st |
Platser kvar | 84 st |