Högkänslighet och föräldraskap

  • 16 jul 2021
  • barn, förälder, föräldraskap, högkänslig förälder, högkänsliga barn

Vi tipsar om en artikel i tidningen Free.

Högkänsliga föräldrar har en speciellt god förmåga att känna in och anpassa sig till sina barn, men i överstimulerande situationer är vägen kort till stress, irritation och utmattning. Psykologen Elaine Aron, aktuell i Sverige med boken "Den högkänsliga föräldern", menar att högkänsliga föräldrar har goda förutsättningar att uppleva stor glädje i föräldraskapet – vägen går genom ökad förståelse för sitt högkänsliga personlighetsdrag och att lära känna sina egna behov.

När psykologen Elaine Aron för snart trettio år sedan myntade begreppet högkänslighet, trodde hon först att det var samma sak som introversion. En benägenhet att vända sig inåt och hämta energi ur sitt eget inre, samt en tendens att skydda sig mot överstimulering genom att söka mycket ensamtid. Men det visade sig att det inte var introversion som var den gemensamma nämnaren, trots att ungefär 70 procent av alla högkänsliga har den läggningen. Det hon kom fram till var att det i första hand handlar om en benägenhet att processa alla upplevelser – tankar, känslor, intryck – extra djupt och noggrant.

Ordet känslighet kan väcka många associationer. En del av dem är värdeladdade. Handlar det kanske om att vara speciellt snäll, omhändertagande eller omsorgsfull? Inte alls, menar Elaine Aron.
– Sådana egenskaper kan man mycket väl ha gott om utan att vara högkänslig. I det här sammanhanget syftar ordet känslig på en neurologisk finfördelning.

Läs hela artikeln här, publicerad i Tidningen Free 

Text: Ane Frostad