Samtalsträff: Om högkänsliga sensationssökare
Välkommen till samtalsträff om högkänsliga sensationssökare, med Else Marie Bruhner och Helén Vedlé
Många av oss hamnar högt på Elaine Arons självtest ”Är du högkänslig?” men ifrågasätter ändå resultatet! Det känns som om någonting inte riktigt stämmer, som om någonting fattas. Även om vi begriper att ett psykologiskt test omöjligt kan ge ett exakt resultat vill vi ändå komma till klarhet. Det är först när vi inser att vi också är mer eller mindre ”sensationssökare” som många pusselbitar faller på plats.
Helén Vedle (till vänster) och Else Marie Bruhner bjuder in till samtalsträff via zoom på temat sensationssökande högkänsliga.
Är du sensationssökande?
70 % av alla högkänsliga är socialt introverta medan 30 % är socialt extroverta. Drygt 30 % av alla högkänsliga (oavsett om de är introverta eller extroverta) är dessutom födda med ytterligare ett temperamentsdrag som kallas sensationssökande (Sensation Seeking).
I själva verket handlar det mer om att söka nya upplevelser (Novelty Seeking) än om att få adrenalinkickar och ta höga risker. Allt begär efter någonting nytt kommer alltid att stå i relation till hur mycket man är villig att riskera. Högkänsliga personer kan ta risker, men då är dessa i regel högst välkalkylerade och chansen att vinna är hög. Sensationssökarens värsta fiende är att bli uttråkad! Här kan du göra ett självtest om sensationssökande.
Upplägg för träffen
Med hjälp av en kort power-pointpresentation kommer vi förklara vad det medfödda personlighetsdraget ”sensationssökande” innebär, hur det kan yttra sig hos högkänsliga, hur det kan inverka på våra liv (relationer, arbete) och vad vi ”sensationssökande högkänsliga” bör göra för att må bra.
Med hjälp av diskussion i grupp vill vi ta del av era tankar och erfarenheter. Ingen ska känna sig tvungen att prata inför andra, det går bra att endast lyssna! Däremot vore det trevligt om ni i största möjliga mån hade kameran på – det blir mer engagerande när alla kan se alla, som vid en ”levande” konferens. Vi behöver verkligen varandra i dessa Covid-tider!
Om samtalsledarna
Else Marie Bruhner är själv högkänslig och övertygad om att ju mer vi lär oss om högkänslighet, desto bättre lär vi känna oss själva, vårt sätt att tänka och fungera. Den högkänsliga personen behöver nämligen hitta sitt sätt att leva, i harmoni med sitt medfödda personlighetsdrag.
Else Marie håller kurser och föreläsningar både i Sverige och utomlands om Sensory Processing Sensitivity (SPS)*, och har skrivit en lättillgänglig och övergripande bok "Högkänslig ... än sen då? En guide för dig som vill förstå." Smakprov ur boken finns här.
Else Marie driver också webbsidan hsperson.se och är en av grundarna av Sveriges förening för högkänsliga (SFH), och hon har även varit ordförande i föreningen.
* Sensory Processing Sensitivity (SPS) är den vetenskapliga termen för högkänslighet
Helén Vedle är också högkänslig och menar att vi kan se på oss själva och omvärlden på ett nytt sätt genom att lära och förstå mer om hur vår hjärna och kropp fungerar och hur samhället kan påverka oss högkänsliga.
Helén är Certifierad livs/karriär- & stresscoach, Planerings- & arbetsmetodikexpert samt föreläsare och författare. Hon driver företaget Get ready - högkänslighetshjälpen, med individuella kurser via Zoom för högkänsliga. Hennes senaste bok Hållbart lärarliv, vänder sig till pedagoger i förskoleklass, låg- och mellanstadiet. Boken handlar om arbetsmetodik men har ett fokus på högkänslighet i delarna om stress och om att lära barn att planera och kunna koncentrera sig i skolan.
*****
Samtalsträffen är tisdagen den 13 april 2021 kl 18.00-20.00 (senast). Online, via Zoom.
*****
Öppen samtalsträff - du behöver inte vara medlem för att vara med.
Pris: 180:- för icke medlemmar. 80:- för medlemmar.
Anmäl dig senast den 11 april. Begränsat antal platser. Först till kvarn.
Länk till online-träffen skickas ut dagen innan via mejl till anmälda deltagare. Logga gärna in ca 10 minuter i förväg.
Varmt välkommen!
SFH
INFO OM BOKNING: Oavsett du är medlem eller inte så behöver du ha ett konto på vår webbsida för att kunna boka din plats.
Om du redan har ett konto hos oss så loggar du in med ditt användarnamn och lösenord. Kontakta oss om du har problem med inloggningen.
Vill du bli medlem? Medlemskapet kostar 240:- per kalenderår för en enskild medlem, och 300:- för en familj (på samma adress). Är du med på mer än två föreläsningar tjänar du in medlemskapet direkt, och får andra fina förmåner, förutom att du stödjer vårt arbete.
Skapa konto här eller gå till inloggningsrutan längre ner på den här sidan (om du inte redan är inloggad).
Välj kontotyp. Välj Medlemskonto om du vill bli medlem, eller Deltagarkonto om du inte önskar bli medlem.
Detaljer
När | 2021-04-13 18:00-20:00 |
Var | |
Aktivitet startar | tisdag 13 apr 2021 (v. 15) |
Aktivitet slutar | tisdag 13 apr 2021 (v. 15) |
Kostnad | 180,00 kr 180,00 kr för Deltagarkonto 80,00 kr för Enskild medlem 80,00 kr för Familjemedlem |
Bokning | Öppen |
Platser | 95st |
Platser kvar | 82 st |