Känslighet – vad är det egentligen?

Känslighet – vad är det egentligen? Det beror helt enkelt på sammanhanget. I forskningsvärlden utgår man till exempel från olika discipliner med olika sätt att resonera kring detta, men alla människor är och tänker olika, så det lär finnas otaliga uppfattningar om känslighetsbegreppet.

Hos högkänsliga ser man en fysikalisk, psykologisk, känslosam känslighet, som baseras i ett känsligt nervsystem. De flesta människor associerar känslighet med något annat än det vida spektrum av förmågor och beteenden det faktiskt ger upphov till. Av den anledningen är ordet känslighet kanske inte optimalt för att beskriva högkänslighet, men det skulle också kunna vara en begränsning i svenska språket. Låt oss därför förklara känslighet lite närmare.

Figuren ovan visar samma sak, till vänster avbildad med ett känsligt instrument, t.ex. en bra fotokamera, och till höger med ett okänsligt instrument, t.ex. en dålig fotokamera ur fokus. Det som avbildas, låt oss kalla det verkligheten, består av tre unika punkter, men dessa går inte att urskilja på bilden tagen med det okänsliga instrumentet. Verklighetsuppfattningen i bild a och b skiljer sig åt därför att instrumenten har olika känslighet. Det här exemplet förklarar begreppet känslighet i dess fysikaliska mening. Man kan alltså säga att känslighet är ett verktyg för att bestämma hur många detaljer som går att urskilja.

Samma sak gäller nervsystemet, där en av definitionerna är att personer med högre känslighet kan urskilja fler detaljer. Men här finns ännu en dimension; alla detaljer bearbetas även på ett känsligare, dvs. djupare, sätt. På så sätt kan någon som har ett väldigt känsligt nervsystem komma fram till insikter och tankar som vore omöjligt för andra, även om tillgången till mängden av information är densamma.

I mer vardaglig mening kan känslighet anses vara högre mottaglighet och starkare reaktioner på mindre och knappt märkbara saker. En känslig person som matas med information i ett visst sammanhang, t.ex. under en skolrast, kommer naturligtvis bete sig på ett sätt som kan uppfattas som en överreaktion. Men om en mindre känslig person fått lika mycket stimulans, hade den betett sig likadant. Skillnaden är enbart verklighetsuppfattningen (och informationsrikedomen), och inte reaktionen i sig. Precis som för ett känsligt instrument, som den fungerande fotokameran i exemplet ovan, är ett känsligare nervsystem lite mer ömtåligt än ett mindre känsligt nervsystem.
 

Text: Yolanda Hedberg och Nina Eklund Tegar