Empowerment för högkänsliga

  • 21 okt 2020
  • empowerment, forskning, hälsa

En ny studie från våren 2020 har undersökt både främjande och hindrande faktorer för högkänsligas välmående i samhället. 

Victoria von Saurau, examensuppgift magisterprogrammet i folkhälsovetenskap, Mittuniversitetet, Sverige. 

Enligt studien var kunskapen om sig själv nyckeln till livet. Att ta reda på var man trivs som människa och bortse från andras påverkan och leverne. Att gå sin egen väg skapade möjligheten att leva sitt liv på bästa sätt.

För att främja en god hälsa har begreppet empowerment fått en allt större betydelse i hälsofrämjande arbeten. Hälsan är ojämnt fördelad och det finns bristande kunskaper om befolkningen. Studiens syftet var att studera hur processer och faktorer i samhället bidrar till empowerment för personer med högkänslighet. 

Åtta högkänsliga personer intervjuades, och de rekryterades via SFH. Vi tackar de medlemmar som var med!

Samhällsfaktorer/processer som bidrar till empowerment:

  • En förståelse från samhället för människors olikheter, att individen kunde vara som den är.
  • Yttre miljö; möjlighet för lugn och ro, återhämtning, att bearbeta intryck, tillgång till natur, möjlighet att bosätta sig på landet/i mindre orter
  • Tillgänglighet av bra människor; läkare, psykologer, föreningar, kulturliv, där utlopp för egna styrkor och kvalitéer sågs framkomma

Faktorer på arbetsplatsen som bidrar till empowerment:

  • Att kunna känna lugn och ro. En förstående chef var viktigt för  att uppleva möjligheten att göra sig förstådd och kunna anpassa sin arbetsmiljö och behov. Flextid, och möjlighetatt kunna arbeta hemifrån vid behov.

Individuella faktorer:

Egen kunskap

  • Att känna sig själv och veta vad som var bäst för sig och våga följa den inre rösten. Att lära sig om sig själv och bli medveten om sina egna behov, för att samhället ej kan anpassa sig efter dem. ”Tidigare har jag anpassat mig mer, men nu har jag hittat egna sätt för det finns inget som är gjort för mig, jag måste skapa det själv.”
  • Den egna kunskapen om sig själv skapade bättre förutsättningar för att individen upplevde en god egen makt, framförallt genom egen kunskap för sin högkänslighet kunna sätta gränser. Att reglera sin tillvaro efter vad man mår bra av och acceptera att man kan ha särskilda behov jämfört med andra människor.
  • ”Jag har lärt mig att jag behöver mycket tid för egen reflektion, jag behöver tid för att smälta saker.” Att ta reda på var de trivs och bortse från andras påverkan och leverne. Deltagarna beskrev det som att den egna kunskapen om sig själv gav nyckeln till livet. Kunskapen om sig själv skapade möjligheten för att leva sitt liv på bästa sätt.

Egna verktyg

  • De egna verktygen fungerade som faktorer som bidrog till den egna makten för deltagarna. Verktygen hjälpte individen att känna makt över sin egen situation och förbättrade möjligheterna för ett bra mående. Deltagarna höjde såväl mental som fysisk träning, som kreativa sysselsättningar. De nämnde framförallt att mental träning upplevdes stärka dem i olika situationerm samt för återhämtning och förbättra tankesätt. Meditation ansågs även det som ett användbart verktyg för att känna makt och styrka över sig själv. Likt yoga och andra avslappningsövningar som hjälpte deltagare att rensa tankar, komma in i nuet och återfå balans efter eller innan en dag full av intryck. Många utav verktygen användes framförallt för att hantera sinnesintryck. "Jag mediterar 30min varje morgon, det hjälper mig att släppa det som snurrar runt". 
  • "För att hantera mycket intryck så hjälper min häst, vara med den i ensamhet, andningsövningar och yoga".
  • För deltagarna med högkänslighet framgick det också verktyg för att hantera känslor. Det ansågs viktigt att känna kontroll över det som sker och om inte, kunna få hjälp att kontrollera känslor och tankar som kan uppstå. Att gå för länge med negativa känslor eller upplevelser kunde skapa sämre välbefinnande och känsla av dålig kontroll. Deltagarna höjde att det var viktigt att då veta vilka verktyg som behöver tags till. Vi har ofta strategier för att inte känna det som är jobbigt. Men strategin för att möta en känsla är viktigt för att hantera livet (I3).
  • Genom att blanda sig med människor som var likasinnade eller finna trygghet och gemenskap i familj, vänner eller släkt sågs även det som ett verktyg av deltagarna. Att vara ensam med sina känslor upplevdes av deltagarna negativt, de behövde prata och känna trygghet i den miljön de befann sig i. Deltagarna höjde att de kan behöva hjälp, även om de ansåg att utomstående personer påstod att känna dålig kontroll är en del av livet.
  • Man behöver finna tryggheten i sig själv och arbeta för att känna sig trygg var man än är. Men nu är jag faktiskt ett levande exempel på att hur man har det runt sig påverkar hur man mår, det sitter inte bara inuti (I5).
  • Genom att införskaffa sig makt över det egna livet var det flertalet deltagare som bedrev en egen verksamhet. Genom en egen verksamhet styrd av individen själv, skapade det möjligheten att anpassa det egna livet och främja den egna känslan av makt. Egenföretagande känns mer som en plats där jag kan fylla det med meningsfullhet (I3). 24 Det fanns en längtan hos flertalet deltagare att kunna påverka och styra det egna livet mer. En egen verksamhet sågs för många som en god möjlighet att leva utefter egna behov. De deltagare som däremot upplevde möjligheten att styra sitt liv, genom antingen flexibla arbeten eller genom egen verksamhet ansåg sig ha den möjligheten utifrån ekonomiska förutsättningar. Jag upplever möjligheten att styra mitt liv på grund av min ekonomi. Jag kan variera mig och göra annat (I5).

Det som hindrade empowerment sågs vara arenor och aktörer i samhället (hälso- och sjukvård, skola mm) samt samhällets ideal.

Konklusion: Empowerment ansågs vara en viktig del för ett hälsofrämjande samhälle, men mer kunskap om högkänslighet sågs behövas och utvärdering av empowerment i varje kommun. Utvärdering av empowerment kan komma till att bidra till jämförelse och utveckling av folkhälsan.

Läs hela studien